33

Novice

Remont elektrike Dunajska

Obveščamo vas, da se bo v noči iz četrtka, 27.6.2024 na petek, 28.6.2024 izvajal redni letni remont transformatorske postaje za objekta DC20 in DC22 (Dunajska cesta 2o in 22, Ljubljana). Dela bo izvajal distributer omrežja Elektro Ljubljana.
27.06.2024

Dodatna možnost prijave - RAZPIS ZAKLJUČEN

21. junija 2024 se izteče rok za nerazporejen program "zMIGAJ!".
20.06.2024

E-šport

V četrtek dopoldan 1.dec.2022  se bodo v strežniških prostorih MIZŠ izvajale inštalacije nove ITK opreme. E-šport bo v času izvajana del nedosegljiv cca 1h. 
30.11.2022

Kako izmeriti multiplikativne učinke v športu?

Danes je bila v prostorih Ministrstva za izobraževanje, zavod in šport (MIZŠ) javna predstavitev satelitskih računov za šport. Oblikovani so bili na pobudo MIZŠ in Zavoda za šport RS Planica z namenom, da bi lahko izmerili multiplikativne učinke športa na slovensko gospodarstvo.
02.03.2022

PREDSTAVITEV SATELITSKI RAČUNI ZA ŠPORT

Za namen spremljanja multiplikativnih učinkov športa in za načrtovanje politik, ki temeljijo na podatkih, so bili oblikovani satelitski računi za šport.

Satelitski računi za šport so način, kako znotraj sistema nacionalnih računov predstaviti vse dejavnosti, ki so posredno ali neposredno povezane s športom. Satelitski računi temeljijo na tabelah ponudbe in porabe, ki prikazujejo, kateri proizvodi in storitve se proizvajajo v gospodarstvu in v katerih dejavnostih ter kako in kje se ti proizvodi in storitve porabijo.
Šport spada med dejavnosti, ki posegajo v več panog gospodarstva, zato je dejanski obseg športa v gospodarstvu skrit, s pomočjo satelitskih računov za šport pa ga lahko razkrijemo. Satelitski računi za šport nam tako omogočajo vpogled v to, kolikšen je celoten prispevek športa k bruto domačemu proizvodu, izvozu, zaposlovanju ter nenazadnje davkom. Nadalje lahko iz njih vidimo, v katerih dejavnostih ima šport največji prispevek k domačemu produktu, zaposlenosti in davkom. Omogočajo nam tudi izračun multiplikatorjev, ki nam dajo uvid v to, kolikšen prispevek h gospodarstvu ima vsak vložen evro v šport. Satelitski računi za šport omogočajo oceno ekonomskega učinka organizacije športnih prireditev, tako v fazi načrtovanja kot tudi v fazi zaključnega poročanja.

Slovenija se s tem dokumentom uvršča med države, ki je izdelala tovrstne račune za potrebe športa, kar nam omogoča primerjavo z drugimi državami, kaže prednosti in priložnosti Slovenije na področju športa.

Predstavitev, bo v sredo, 2. marca 2022, v veliki sejni dvorani Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Masarykova cesta 16, 1000 Ljubljana, s pričetkom ob 10.00 uri.

Prosim, da potrdite udeležbo na Maja.Zlatnar@gov.si ali 01 400 52 49.

Predstavitev satelitskih računov za šport bo mogoče spremljati na daljavo preko:

    • Youtube povezavi (glej spodaj)

[youtube width="640" height="360"]https://youtu.be/jQAgIH024NU[/youtube]

18.02.2022
104 21 1
To spletno mesto uporablja piškotke za boljšo izkušnjo uporabnika. Z nadaljno uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. (Izvedite več...)   Strinjam se
© 2006 - 2024 Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport - Direktorat za šport
Piškotki | Made by